Lorem ipsum dolor amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Baker

Follow Us:

Algemeen brood recept

Algemeen brood recept (dit recept kan voor iedere broodsoort gehanteerd worden, alleen verschillen per broodsoort de waterhoeveelheden):

  • 500 gram meel bloem of mix
  • 11 gram droge gist
  • 10 gram zout (±2 theelepels)
  • 10 gram basterdsuiker(±2 theelepels)
  • 40 gram (olijf)olie (±1½ eetlepel)
  • ± 2,9 dl. Water

Smeer een bakblik van ongeveer 30 cm. in met boter of olie. Kneed in ± 20 minuten het deeg. Hoe intensiever er gekneed wordt, hoe beter het eindresultaat zal zijn. Het deeg is voldoende gekneed, als u van het deeg een zeer dun vliesje kunt trek-ken. Maak na het kneden een bol van het deeg en laat het deeg 20 minuten rijzen op een warme plaats, afgedekt met een vochtige theedoek. Kneed het deeg nog even flink door, vorm het weer tot een bol, en laat het nogmaals 20 minuten rijzen. Nu kan het deeg ‘opgemaakt’ worden (gemodelleerd in de door u gewenste vorm). Hieronder deeg opmaken voor in een bakblik.
* wanneer u uw broodbakmachine gebruikt, selecteer het deeg programma. Wanneer het programma afgelopen is haalt u het deeg uit de machine en kunt u vanaf hier verder met de broodbereiding.

Sla de bol plat, tot een ovaal. Vouw beide zijden iets overlappend naar binnen. Druk de, nu rechthoekige, deegplak plat tot ongeveer 1 ½ centimeter dikte. Maak de plak net zo breed als het bakblik. Rol nu de plak van boven naar beneden netjes op (niet te strak). En leg het deegstuk met de naad naar onderen in het bakblik. Decoreren met zaadjes: rol het deeg door een natte theedoek, en daarna door de zaadjes. Door het vocht van de theedoek blijven de zaadjes mooi aan het deeg plakken.

Dek het brood af met een vochtige doek of een stuk plastic en laat het deeg nog ongeveer een uur rijzen op een warme plek. Zorg ervoor dat het deeg niet uit-droogt. Verwarm de oven tot 225-230°C (gasoven stand 5/6). Zet na het uur rijzen het bakblik in de oven en bak het ongeveer 40 minuten gaar. Zet voor een mooie-re korst een bakje met water onderin de oven. Om te controleren of het brood gaar is, haal je het brood voorzichtig uit het blik en klop je op de onderkant van het brood. Als het hol klinkt is het brood gaar. Haal het brood, als het gaar is en voldoende kleur heeft, direct uit het bakblik en laat het op een rooster afkoelen.

U kunt deze algemene broodbereiding in principe aanhouden voor ieder brood.